Teknofest 2022 Teknoloji Yarışmaları Rehberi
Her yıl düzenlenen ve ilgiyle takip edilen TEKNOFEST teknoloji yarışmaları binlerce gencin katılımıyla 39 farklı kategoride Samsun'da gerçekleşecek. Teknofest 2022 yarışmasına nasıl başvuru yapılır? Ve yarışma kategorileri neler? gibi bir çok sorunun cevabını yazımızın detayında bulabilirsiniz.
TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmalarına Kimler Katılabilir?
TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmalarında birbirinden farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır. Bu yarışma kategorilere yönelik yaş sınırlandırmaları her yarışmanın kurallar bölümünden incelenebilir. TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmalarına kimler katılabilir sorusunda ise genel olarak ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmalarına katılabilir diyebiliriz. Hatta mezun kişilerde belirli kategorilerde yarışma şansına sahiptir.
Ayrıca TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne her yaştan ziyaretçi kabul edilmekle beraber festival alanına girişlerde 13 yaşından küçük ziyaretçiler alana veli veya öğretmenleriyle birlikte alınmaktadır. TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmalarının düzenlendiği festivale ziyaretler ücretsizdir.
TEKNOFEST Nedir?
Her yıl onlarca farklı kategoride düzenlenen, Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanında yetişmiş insan gücünü arttırmayı hedefleyen,bilim ve teknoloji alanında farkındalık oluştırmayı amaç edinmiş teknoloji yarışmalarının düzenlendiği bir festivaldir.
TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmalarına Nasıl Başvurulur?
2022 Teknofest Teknoloji Yarışmalarında birbirinden farklı 39 ayrı yarışma kategorisi bulunmaktadır. Her kategorinin başvuru şartları değişkenlik göstermektedir. Genel başvuru adımlarını aşağıdaki gibi takip edebilirsiniz.
1.TEKNOFEST YARIŞMALARINA KATILIM İÇİN KYS SİSTEMİNE GİRİŞ
Öncelikle https://www.t3kys.com adresine giriş yapınız.
Karşınıza yukarıdaki ekran gelecektir. Burası KYS giriş sayfasıdır. Sağ üst tarafta yer alan "Yeni Hesap" seçeneğine tıklayarak başvuru sistemine kayıt olabilirsiniz.
Burada e-posta kullanıcı adı parola bilgilerinizi girdikten sonra üye ol butonuna basarak sisteme üye olabilirsiniz. Üyelik işlemlerinin ardından kişisel bilgilerinizi eksiksiz olarak sistemde doldurunuz.
Sisteme üye olduktan sonra sayfanın sağ üst tarafında bulunan isminizin baş harfi ikonundan, Profil Bilgileri, Başvurular, Takım Bilgileri, Sertifikalar sayfalarına ulaşabilirsiniz.
2.TEKNOFEST 2022 İçin Takım Oluşturma Nasıl Yapılır?
Burada bulunan takım Bilgilerim sekmesine tıklayarak takım davetiyelerinizin ve içinde bulunduğunuz takım bilgilerinin yer aldığı sayfayı görüntüleyebilirsiniz.
Takım Bilgilerim sayfasında sağ üst tarafta bulunan "Yeni Takım Oluştur" butonuna tıklayarak takımınızı kurabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken noktaysa takımı oluşturan kişinin takım kaptanı veya danışmanı olması gerekmektedir.
Takımınızı oluşturduktan sonra 6. adımda yer alan yarışma başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Yarışma başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra takımınıza bir sonraki adımda gösterildiği şekilde üye ekleme/çıkarma adımlarını yapabilirsiniz.
Takım Üyeleri sayfasından takımınızdaki mevcut üyeleri görüntüleyebilir ve yeni üye davet edebilirsiniz.
3. Teknofest 2022 Yarışmalarına Başvuru Nasıl Yapılır?
Takım oluşturma işlemlerinizi tamamladıktan sonra anasayfada bulunan Yarışma Başvuruları bölümündeki "BAŞVUR" butonuna tıklayarak yarışmalara başvuru yapabilirsiniz.
Teknofest Teknoloji Yarışmaları Listesinden başvuru yapacağınız yarışmayı seçebilirsiniz. Toplamda 39 farklı yarışma kategorisi bulunmaktadır.
TEKNOFEST Teknoloji Yarışması Kategorileri Nelerdir?
1. Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması Amacı: Alternatif ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak.
2. Roket Yarışması Amacı: Havacılık ve uzay teknolojilerine olan ilginin arttırılması.
3. Savaşan İHA Yarışması Amacı: İHA'lar arası olası bir hava-hava muharebelerine karşı tecrübeli bireylerin yetiştirilmesi.
4. İnsansız Hava Araçları Yarışması Amacı: Öğrencileri İnsansız Hava Araçları (İHA) teknolojilerine yönlendirmek, çalışmalar yapmalarına destek olarak bilgi, beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek ve ülkemizin İHA teknolojisinde sahip olduğu rekabet gücünü arttırmak.
5. Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması Amacı: Otonom sürüş algoritmalarının geliştirilmesi.
6. Model Uydu Yarışması Amacı: Telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılamak, otonom yapı sağlamak ve disiplinler arası çalışan bir sistem geliştirmek gibi özellikleriyle gerçek sistemlerin çeşitli yönlerini yansıtılmasını sağlamak.
7. İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması Amacı: Uzaktan kumandalı ve/veya kısmi otonom görev icra edebilen su altı araçlarının üretilmesi ve geliştirilmesinin yaygınlaştırılması.
8. Sürü Robotlar Yarışması Amacı: Sürü İHA’lar ile orman yangınlarına daha etkin müdahale edilebilecek, askeri bir senaryo olarak ise mevcut insanlı hava, kara ve deniz platformlarına karşı alternatif strateji ve taktikler geliştirerek üstünlük kurmak mümkün olabilecektir.
9. Karma Sürü Simülasyon Yarışması Amacı: Görev paylaşımı, yedekleme ve birbirini tamamlama esaslı olarak optimize hedef kriterler altında birden fazla İnsansız Hava ve Kara Araçları (İHA ve İKA) ile başarımına yönelik yazılım ve algoritmalar geliştirilmesi
10. Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması Amacı: Sağlık alanında karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretmek, bilgi birikimini ve yetişmiş insan gücünü arttırmak.
11. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması Amacı: Ulaşım alanında karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretmek, bilgi birikimini ve yetişmiş insan gücünü arttırmak
12. Uçan Araba Yarışması Amacı: Yoğun nüfus bölgeleri de dahil, insan yaşam bölgelerinde veya yerleşim bölgeleri arasında bir noktadan diğerine, gerektiğinde karayolunu gerektiğinde ise havayolunu kullanabilen, hem karada hem havada emniyetli bir şekilde seyredebilecek bir “Uçan Araba” konseptinin ortaya konmasıdır.
13. Jet Motor Tasarım Yarışması Amacı: 150 libre itki üreten bir Jet motorunun kavramsal tasarımının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
14. İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Amacı: Bireylerin sosyal sorumluluk bilincini teknolojik bilgi ve birikimleriyle entegre edip topluma fayda sağlayacak projeler ortaya çıkarmaları amaçlanmaktır.
15. Eğitim Teknolojileri Yarışması Amacı: Eğitim teknolojileri kapsamında, prototip, eğitsel yazılım, eğitsel oyun, eğitsel simülasyon, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinin arttırılması.
16. Akıllı Ulaşım Yarışması Amacı: Artan araç ve yaya trafiği ile kişilerin hareketlilik isteğinin artması, daha güvenli, daha hızlı, daha kolay ve daha ekonomik bir şekilde ulaşım ihtiyacının karşılanması için sistemler geliştirilmesidir.
17. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Amacı: Biyolojik sistemlerin teknolojik uygulamalarında yenilikçi çözümlerin üretilmesi.
18. Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması Amacı: Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği kültürü oluşturulması, verimlilik ve çevre konularında farkındalığın artırılarak yenilikçi ve teknolojik fikirlerin geliştirilmesi.
19. Tarım Teknolojileri Yarışması Amacı: Güncel teknolojilerin kullanılarak tarımdaki problemlere yönelik çözümler oluşturmasını sağlamak.
20. Tarımsal İKA Yarışması Amacı: Karada hareket eden robotlar ile tarımda verimliliği artırma projeleri geliştirmeleri ve otonominin tarım alanındaki katkılarını arttırmak.
21. Helikopter Tasarım Yarışması Amacı: Artan pazar ihtiyacı doğrultusunda insanlı özgün helikopter tasarımlarının geliştirilmesi.
22. Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması Amacı: Fabrika iç lojistiğinde veya depolarda kullanılabilecek kendisine atanmış yollarda hareket edip, belirli yükleri noktadan noktaya taşıyan elle kontrol ile veya otonom çalışan robotların geliştirilmesi.
23. Turizm Teknolojileri Yarışması Amacı: Turizm ve kültür alanlarında kullanılan teknoloji entegrasyonlarının öğrenilmesini, tanıtımını veya sahip olunan değerlerin farkındalığının artırılması ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini sağlamak.
24. Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması Amacı: Üniversitelerde öğrenim görmekte olan ön lisans ve lisans öğrencilerini, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek
25. Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması Amacı: Kutup bilimleri konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek
26. Türkiye Drone Şampiyonası Amacı: Drone kullanımının arttırılması.
27. World Drone Cup Amacı: Drone kullanımının arttırılması ve Dünya çapında drone pilotlarının yetişmesi.
28. Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması Amacı: Türkiye Açık Kaynak Platformu tarafından Türkçe Doğal Dil İşleme konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çevrimiçi olarak düzenlenmektedir.
29. Hack Karadeniz Amacı: Hackerların becerileri, dünyanın önde gelen uzmanlarının rehberliğinde hazırlanan gelişmiş gerçek yaşam siber saldırı senaryoları ile sınırlara itilecektir.
30. Travel Hackathon Amacı: Seyahatin farklı aşamalarında aşılması gereken zorluklara yönelik geliştirilecek çözümlerle daha iyi, daha verimli, daha stressiz, daha mutlu ve daha dijital bir yolculuk deneyimi yaşatmak hedeflenmektedir.
31. ISIF
32. Robotik Yarışmalar Amacı: Ülkemizde meslekî ve teknik eğitim niteliğinin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması,ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri süresince edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmesi, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması amaçları ile MEB Bakanlığı tarafından Uluslararası MEB Robot Yarışması yapılmaktadır.
33. TAKE OFF Uluslararası Girişim Zirvesi
34. Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması Amacı: Açık kaynak kodlu yazılımlara ilgi duyan, Pardus 21’i merak eden, Pardus’a katkı sağlamak isteyen katılımcıların, belirlenen konularda hataları bulma, geliştirme/iyileştirme, açıklama ve çözüm önerileri geliştirmeleri hedeflenmektedir.
35. TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü
36. Hyperloop Geliştirme Yarışması Amacı: Manyetik levitasyon (maglev) teknolojileri alanında farkındalık oluşturmak, öğrencilere yeni nesil ulaşım teknolojileri konusunda bilgi birikimi kazandırmak, takım çalışmasını teşvik etmek ve hyperloop teknolojilerini pratik uygulamalarla geliştirerek bu alanda yetkin insan kaynağı oluşumunu sağlamak.
37. Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması Amacı: İklim değişikliği hakkında farkındalıklarını artırmak, ülkemizdeki doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek.
38. Dikey İnişli Roket Yarışması Amacı: Ülkemizin gelecek 10 yıldaki Teknolojik İlerleme Yol Haritasında yer alan Roket İtkili İniş Sistemleri hakkında Lisans ve Yüksek Lisans Seviyesinde eğitim görmekte olan öğrencilerinin bilgi edinmesini sağlamak ve gençlere farklı disiplinlerde bilgi ve tecrübeye sahip üyelerle takım halinde tasarım yapma yeteneğini kazandırmaktır.
39. Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması Amacı: Özel gereksinimli bireylerin sağlık, kapsayıcı eğitim, bağımsız yaşam, afet ve insani bakımdan acil durumlar için erişilebilirliği önceleyerek milli teknoloji hamlesi ile toplumsal bütünleşmeyi amaçlanmaktadır.
Takım Yarışmalarına Başvuru
Burada Teknofest Takım yarışmalarını görüntüleyebilir, akatılmak istediğiniz yarışmaya yanındaki başvur butonundan başvuru sayfasına gidebilirsiniz. Başvuru öncesinde başvuru yapacağınız yarışmanın yarışma şartnamesini dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca yarışmalara yönelik tapor şablonlarına da rapor şablonu sütunundan erişebilirsiniz.
Başvuru yapacağınız yarışmanın başvuru formunu doldurduktan sonra başvur butonuna tıklayarak başvurunuz tamamlanır. Son olarak Başvurularım sekmesinden başvuru yapmış olduğunuz yarışmalara yönelik bilgilerinizi görüntüleyebilir, yarışma sürecinizi takip edebilirsiniz.
TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmaları Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Her yıl bir önceki yıla oranla daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı teknoloji yarışmaları ile TEKNOFEST 2022; ilk kez düzenlenen Dikey İniş Roket, Engelsiz Yaşam Teknolojileri, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma, Hyperloop Geliştirme Yarışmaları ile birlikte toplam 39 farklı teknoloji yarışmasına ev sahipliği yapacak.
Teknofest 2022 Teknoloji yarışmalarına başvurular başladı. Yarışmalara katılım için başvuru tarihi 28 Şubat'ta sona eriyor.
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleşecek.