Robotçunun Masası
Kendinizi maker olarak tanımlıyorsanız yada maker olmak istiyorsanız bir robotçunun çalışma ortamına dair ipuçları paylaştığımız bu makalemizi kesinlikle okumalısız. Dünya'da hızla yayılan maker hareketi ülkemizde de bir çok robotik yarışma, fuar, etkinlikler ve eğitimlerle desteklenmektedir. Bir çok maker projesi sağlıklı, ferah ve iyi düzenlenmiş bir çalışma ortamından çıkmaktadır.
Yaratıcı ve faydalı projeler için iyi bir çalışma düzeni kurulmalıdır. Sadece projelerinize odaklanabileceğiniz bir ortam maker atölyelerinin olmazsa olmazıdır. Peki robotçunun odası nasıl olmalıdır? Makalemiz aydınlatmadan, alınabilecek güvenlik önlemlerine kadar en ince detayı dahi düşünülerek hazırlanmıştır. Keyifli okumalar dileriz :)
Kişisel maker atölyenizde dikkat etmeniz gerekenleri 5 ana başlıkta sıraladık.
-
Havalandırma
-
Aydınlatma
-
Elektrik Sistemi
-
Güvenlik Önlemleri
-
Robotçu Masasında Olmazsa Olmazlar
1. Havalandırma
Projelerinize odaklanıp açık bir zihinle çalışmak için atölyenize havalandırma sistemi kurabilirsiniz. Burada önemli olan içerideki kirli havanın dışarıya hızlı bir şekilde atılabiliyor olmasıdır. Eğer robot projeleriniz için odanızda çalışıyorsanız lehimleme gibi uygulamalarda lehim telindeki zehirli gazlar sağlığınıza önemli ölçüde zarar verebilir. Bu yüzden odanın penceresini sık sık açarak havalandırabilirsiniz. Odanızı havalandırdığınız süre boyunca odanızda bulunmayın. Bu sayede temiz havayı daha rahat hissedecek ve odaklanmanız kolaylaşacaktır.
2. Aydınlatma
Projelerinizi hayata geçirdiğiniz çalışma masanızda üzerinde çalıştığınız nesneleri daha iyi görebilmek adına hareketli masa lambalarından yararlanabilirsiniz. Lehim yaparken veya elektronik kartınızın bağlantısını gerçekleştirirken aydınlık bir ortam daha net görmenizi ve daha kaliteli bir lehim yapmanıza olanak sağlayacaktır.
3. Elektrik Sistemi
Robotik çalışma masanızda sigortalı üzerinde açma kapama anahtarı olan priz kullanmanızı tavsiye ederiz. Sigortalı priz sayesinde ani beklenmeyen yüksek akımlarda sigorta atarak evinizin elektrik tesisatında oluşabilecek zararlar önlenmiş olacaktır. Ayrıca ayarlanabilir laboratuvar tipi güç kaynaklarından kendinize uygun olan bir modeli de kullanabilirsiniz. Böylelikle projelerinize gerekli voltaj ve akım değerlerini ayarlayarak kullanabilirsiniz.
4. Güvenlik Önlemleri
Güvenlik sorunları genellikle projelerin elektronik ve mekanik kısımlarındayken meydana gelmektedir. Kesici bir alet kullanıyorsanız koruyucu kesilmez eldiven ve koruyucu gözlük kullanmanızı tavsiye ederiz. Yine odanızda küçük bir yangın tüpü bulundurmanız oluşabilecek lipo pil yangınlarının ve elektriksel yangınların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Ayrıca lipo batarya gibi patlama riski bulunan malzemelerinizi yanmaz çantalarda veya metal kilitli kutularda saklamanızı tavsiye ederiz.
5.Robotçunun Masasında Olmazsa Olmazlar
Robotus Mühendislik teknik ekibi olarak malzemelerimizin kalitesine, korunmasına ve bakımına dikkat ederiz. Bize göre robotçu olmanın en temel kuralı malzemelerinize sahip çıkmaktır. Peki robotik masanızda ne gibi aletleri barındırmalısınız?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere projelerinize gerekli güçü ve doğru akımı verebilmek adına ayarlı güç kaynağınızın olması gerekmektedir.
Bunun dışında lehim işleriniz için kendinize kaliteli bir havya seçmenizi öneririz. JBC, ER-SA, Proskit gibi markaların modellerini inceleyebilirsiniz. Basit lehimlemeleriniz içinse daha ekonomik olaraksa kalem havya modellerine göz atabilirsiniz. Lehim teli de yine sıkça kullanacağınız ürünlerden olacak. Havya standı alarak kalem havyanızın masanıza zarar vermemesini sağlayabilirsiniz. Lehimleme işleriniz için son olaraksa lehim pastası ve lehim pompası malzemelerini temin etmeniz, hem lehimlerinizin daha iyi tutması için hem de hatalı lehimlerinizin sökme işlemleri için bulunmaz nimet olacaktır.
Devre Kartlarınızı lehimlerken 3. bir ele ihtiyaç duyabilirsiniz. Kartlarını sabitlemek için devre kartı tutacaklarından temin edebilirsiniz. Projelerinizde kullanabileceğiniz el aletlerinde ise yankeski , kargaburun ve pense seçiminiz kaliteden yana olmasını tavsiye ederiz. Zira ucu kesmeyen bir yankeski veya yayı fırlayan bir kargaburun projelerinizin yarım kalmasına sebep olabilir.
Malzemelerinizi yüzeye sabitlemek içinse çift taraflı bant ve plastik kelepçe almanızı tavsiye ederiz.
Duvarınıza metal aletlerinizi kolayca bulabilmenizi sağlayacak güçlü neodyum mıknatıslardan yapıştırabilirsiniz. Metal aletlerinizi mıknatıslara tutturarak hem kolay erişim hem de toplu bir görünüm elde edeceksiniz.
Dar bir çalışma alanına sahipseniz masanıza oynar mekanizma kurarak dizüstü bilgisayarınızı ve diğer yer kaplayan malzemelerinizin yerini oynar mekanizmayla kolayca değiştirebilirsiniz.
Küçük komponentleriniz ve vida somunlar için organize çekmeceli kutulardan ortamınıza uygun ölçülerde alabilirsiniz. Çekmecelerinizin üzerine hatırlatıcı etiketler yapıştırarak kullanımınızı kolaylaştırabilirsiniz.