Arduino ile Kara Şimşek Uygulaması Yapımı
Bu yazımızda arduino ile kara şimşek uygulaması yapımını anlatacağız. Kara şimşek uygulamamızda ledlerimiz sırayla yanıp sönerek efsane Kara Şimşek arabasının ışık geçişi gerçekleşecek. Projemizde ledlerimizi Büyük boy breadboard üzerine dizeceğiz. Ayrıca her led için 220oHm'luk direnç kullanacağız. Görüntü açısından güzel görünmesi içn ledleri eşit uzaklıkta dizmenizi tavsiye ederiz.
Arduino Uno ile Kara Şimşek Uygulaması için Gerekli Olan Malzemeler:
1 adet Arduino Uno R3
1 adet Büyük Boy Breadboard
8 adet 5MM Led
8 adet 220 oHm Direnç
Malzemelerden eksik olduğunu düşündüğünüz bir malzeme varsa ürün ismine tıklayarak satın alabilirsiniz.
Kara Şimşek uygulaması ilk bakıldığında karmaşık gibi görünse de aslında oldukça eğlenceli ve eğitici bir uygulamadır. Arduino kodlamayı öğrenirken kara şimşek uygulamasıyla döngü kullanımını, bu sayede kod kalabalıklığını giderme gibi çözümleri de kavramış olacaksınız.
Kara Şimşek Uygulaması Devresi
Devrenizi yukarıdaki gibi oluşturabilirsiniz. Ardından arduino uno kartınızı bilgisayara usb kablo ile takıp kodlamaya geçebilirsiniz.
Kara Şimşek Kodu Nasıl Yazılır?
Kara Şimşek uygulamasında for döngüsü kullanacağız. Ledleri bir diziye tanımlayıp for döngüsü içerisinde kolay bir şekilde kontrol edeceğiz. Böylelikle kod karmaşıklığından kurtulmuş olacağız. Diğer bir yöntemse her led için bir değişken tanımlayıp her ledin durumu tek tek kontrol edilerek uygulamanın gerçekleştirilmesidir. Bu yöntem daha uzun kod bloğu oluşturacağı için , for döngüsü burada işimizi kolaylaştırmaktadır.
For Döngüsü Nedir?
For döngüsünü yapılacak olan işlemin kaç defa tekrar edileceğini bildiğimiz durumlarda kullanırız. For döngüsünde işlemin tekrar sayısı, başlangıç ve bitiş değerleri ve bu değerlerin her tekrardaki azalış veya artış miktarı kontrol edilebilmektedir. For döngüsünün yapısı aşağıdaki gibidir.
for( başangıç değeri; döngünün devam koşulu; artış/azalış miktarındaki değişim)
{
Yapılacak olan işlemler
}
for (i = 1; i <= n; i++)
{ toplam += i; }
Kara Şimşek devremizde ledler bir yöne doğru sırayla yanıp sönecek son ledde ise işlem başa doğru devam etmelidir. Dilerseniz led geçişlerinin daha yumuşak olması için her ledin artı ve eksi bacaklarına kondansatör ekleyebilirsiniz. Ledlerimizi Sırasıyla D2 pininden D9 pinine kadar takalım. Sonrasında bu pinleri dizi içerisine kaydederek for döngüsünde pin sayılarını birer arttırarak her led için durumları oluşturacağız.
int ledDizi[] = {2,3,4,5,6,7,8,9};
void setup ()
{// Burada for döngüsü kullanarak dizi içerisindeki pinleri buluyoruz.
for(int i=0; i<8 ;i++) {
pinMode(ledDizi[i], OUTPUT); // Dizideki led pinlerini çıkış birimi olarak tanımlıyoruz.
}
}
void loop()
{ //Ledleri baştan sona sırayla 50ms yakıp söndürme işlemi
for(int i=0; i<8; i++) {
digitalWrite(ledDizi[i],HIGH);
delay(50);
digitalWrite(ledDizi[i],LOW);
}
//Ledleri sondan başa sırayla 50ms yakıp söndürme işlemi
for(int z=7;z>-1; z--) {
digitalWrite(ledDizi[z],HIGH);
delay(50);
digitalWrite(ledDizi[z], LOW);
}
}
Arduino kodumuzu tamamladıktan sonra arduino uno kartınıza yükleyebilirsiniz. Ardından ledlerin karaşimşek efektli geçişini izleyebilirsiniz. Kara şimşek uygulamasını başlangıç setimiz olan Arduino Başlangıç Seti Megalos içinde bulunan malzemelerle yapabilirsiniz.