MQ135 Sensörüyle Hava Kirliliği Ölçümü

MQ135 Sensörüyle Hava Kirliliği Ölçümü

19 Eylül 2020

Bu Yazımızda MQ-135 Hava Kalite Sensörüyle ortamdaki havanın kirlilik değerini ölçerek sağlıklı bir hava ortamının sağlanması için bir uygulama gerçekleştireceğiz. MQ-135 Hava kalite sensörü NOx, Benzen, NH3, Duman ve C02 gibi gazların yoğunluğuna yönelik ölçüm yaparak bulunduğumuz ortamın havasının kalitesini belirlememize yardımcı olur. Hava kalite sensöründe ölçüm aralığımız ise 10ppm ile 1000ppm arasıdır. 

PPM Nedir?

İngilizcesi Parts Per Million olan PPM, milyonda bir birime verilen isimdir. Herhangi bir karışımın toplam madde miktarının  milyoda bir birimlik maddesi 1 ppm'e karşılık gelir. Genel bir ifadeyle herhangi bir şeyin milyonda bir maddesi olarak özetlenebilir.

Yapılan araştırmalara göre sağlığa uygun dış hava kirlilik değerleri 600 ppm'e kadar, iç mekan ölçüm değerleri ise 700 ile 800 ppm arasında olabileceği saptanmıştır. Bu değerler kirlilik oranının CO2 salınımın en yüksek olabileceği değerlerdir. Temiz bir iç mekan ortalaması 150ppm ile 250ppm arasında değişebilmektedir.

MQ-135 Hava Kalitesi sensörümüzde analog pin üzerinden hava kalitesi yoğunluğunu pine gelen voltaj değeriyle ölçmekteyiz. Pinin voltaj değeriyle ortamdaki hava kalitesi ters orantılıdır. Ayrıca sensör kartı üzerinde bulunan potansiyometre ile bir eşik değeri ayarlayıp ardından ölçülen değer bu eşik değerini aşarsa D0 pininden 0, ölçülen değer eşik değerinden düşükse 1 sinyali alınır.

Bu Projede Neler Öğrenilecek?

Projenin detaylarına inmeden önce bu arduino uygulamasıyla MQ-135 sensörününkullanımı, arduino ile if else() kullanımı ve serial ekranda veri göstermeyi öğrenmiş olacaksınız. 

MQ-135 Hava Kalite Sensörü ile Hava Kirliliği Ölçümü için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Arduino Uno R3 Kartı
  • MQ-135 Hava Kalitesi Sensör Kartı
  • Dişi-Erkek Jumper Kablo

Arduino ile Hava Kirliliği Ölçümü Kodu Nasıl Yazılır?

Projemizde öncelikle analog pin üzerinden ortamın ppm değerini ölçeceğiz. Ardından ppm eşik değerimizi potansiyometre üzerinden 200 ppm olarak ayarlıyoruz. Ardından dijital pin üzerinden eşik değerini aşılıp aşılmadığını kontrol edeceğiz. Eşik değerinin aşılma durumuna göre serial port ekranında ölçümle ilgili değerleri yazdıracağız.

const int AOUTpin=A3;
const int DOUTpin=7;
int esikDegeri;
int ppm;
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(DOUTpin, INPUT);
}
void loop()
{
ppm= analogRead(AOUTpin);
esikDegeri= digitalRead(DOUTpin);
Serial.print(" Hava kirliliği: ");
Serial.print(ppm);
Serial.print("ppm.");
if (esikDegeri == 1)
{
Serial.println("Hava Kirlilik değeri eşik değerinin altında");
}
else
{
Serial.println("Hava Kirlilik değeri eşik değerinin üzerinde, ortamdan uzaklaşın.");
}
delay(200);
}

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.